Ίδρυση εταιρειών κάθε μορφής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με ιδιαίτερη εμπειρία στην Γερμανία, συμβουλευτική και νομική υποστήριξη πριν και μετά την ίδρυση. Συστάσεις, λύσεις (χωρίς ή με δικαστική απόφαση), τροποποιήσεις προσωπικών και κεφαλαιουχικών εταιρειών, εισηγμένων ή μη στο χρηματιστήριο, παραστάσεις σε Γενικές Συνελεύσεις και σύνταξη πρακτικών, αυξήσεις / μειώσεις κεφαλαίου, σύνταξη εμπορικών συμβάσεων. Μετασχηματισμούς, εξαγορές, συγχωνεύσεις εταιριών. Άσκηση εταιρικών αγωγών, αντικατάσταση ΔΣ, εκκαθάριση εταιριών. Πτώχευση εταιριών και διαδικασία εξυγίανσης. Κύριο χαρακτηριστικό η στενή και διαπροσωπική σχέση με όλα τα θέματα που προκύπτουν και που απαιτούν άμεση λύση.
Ο κ. Καρκαζής είναι σύμβουλος Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου Οικονομικής Ανάπτυξης και Εξωτερικού Εμπορίου (BWA) για την Ελλάδα.
// Ίδρυση Πιστωτικών ιδρυμάτων και ιδρυμάτων πληρωμών
// Ρύθμιση χρεών επιχειρήσεων και επαγγελματιών
// Υπερχρεωμένα Νοικοκυριά (ν. 3869/2010)
// Εξωδικαστική ρύθμιση δανείων με τον κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών
// Εξυγίανση επιχειρήσεων, αρ. 99 του Πτωχευτικού Κώδικα
// Ανακοπές/Αναστολές/Πλειστηριασμοί
Το εξειδικευμένο και πολύπλευρα καταρτισμένο επιστημονικό δυναμικό του γραφείου έχει τη δυνατότητα να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και συμβουλές στους πελάτες μας σε σχέση όχι μόνο με το συμβατικό τραπεζικό δανεισμό και τις ρυθμίσεις οφειλών προς πιστωτικά ιδρύματα αλλά κυρίως για σύγχρονες μορφές πίστωσης, όπως χρηματοδοτικές μισθώσεις, ομολογιακά δάνεια, ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές, αλληλόχρεους λογαριασμούς, ίδρυση και λειτουργία πιστωτικών ιδρυμάτων, καλύπτοντας εν γένει όλο το φάσμα των τραπεζικών υπηρεσιών και δραστηριοτήτων, όσο και στην ενώπιον των αρμοδίων αρχών νομική καθοδήγηση αλλά και δικαστική εκπροσώπηση των εντολέων μας για τα ως άνω ζητήματα.
Συνολική υποστήριξη της υλοποίησης κάθε επένδυσης στο ενεργειακό τομέα με αφετηρία την έρευνα καταλληλότητας της επένδυσης σε προκαταρκτικό στάδιο και κατά το στάδιο της υλοποίησης κάθε νομική υποστήριξη στην έκδοση αδειών λειτουργίας (συλλογή εγγράφων , επίλυση θεμάτων γραφειοκρατίας, προώθηση της επένδυσης, κ.ο.κ.) έως την λειτουργία αυτής
Νόμος για ηλεκτρική ενέργεια και Νόμος για φωτοβολταϊκά
Με τη συνθήκη της Λισαβόνας, η ενέργεια κατατάχθηκε ρητά στους τομείς συντρέχουσας αρμοδιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών, όπως το περιβάλλον, οι μεταφορές, η εσωτερική αγορά και τα διευρωπαϊκά δίκτυα. Σύμφωνα δε με το άρθρο 194 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και της Συνθήκης για τη λειτουργία της, επαναδιατυπώνονται οι βασικοί στόχοι της ενεργειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίοι αφορούν στη διασφάλιση της λειτουργίας της αγοράς ενέργειας , του ενεργειακού εφοδιασμού της Ένωσης, της ενεργειακής αποδοτικότητας και της εξοικονόμησης ενέργειας καθώς και στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στη διασύνδεση των διευρωπαϊκών δικτύων.
Τα τελευταία χρόνια που επιχειρείται μια προσπάθεια για ενιαία εσωτερική αγορά ενέργειας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η χώρα μας με την ιδιότητα του μέλους της ΕΕ και με τα χαρακτηριστικά μιας χώρας πλούσιας σε ενεργειακά κοιτάσματα και δεκτικής στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας επιδιώκεται να προχωρήσει σε αναπροσαρμογές στη νομοθεσία της προκειμένου να γίνει ο τομέας της ενέργειας πρόσφορος για επενδύσεις.
Το είδος και μέγεθος της επένδυσης, τα απαιτούμενα κριτήρια και η διαδικασία αδειοδότησης από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε) για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.) και μονάδες συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας υψηλής απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) και για εγκατάσταση φυσικού αερίου καθιστούν απαραίτητη την βοήθεια ενός ειδικευμένου νομικά δυναμικού που διαθέτει το δικηγορικό μας γραφείο. Οι συμβουλευτικές μας υπηρεσίες για την υπόδειξη της πλέον συμφέρουσας μορφής επένδυσης αλλά και της εξασφάλισης δανειοδότησης μέσω και της ένταξης σε προγράμματα συγχρηματοδότησης της επένδυσης, όπως το ΕΣΠΑ, αποτελούν ίσως το σημαντικότερο βήμα για την υλοποίηση μιας βιώσιμης επιλογής στο χώρο της ενέργειας δεδομένης της διαρκώς εξελισσόμενης σχετικής εθνικής νομοθεσίας ενόψει της επικείμενης ιδιωτικοποίησης κρατικών περιουσιακών στοιχείων και ενεργητικού, της άμεσης δημιουργίας νέων υποδομών για τη μεταφορά φυσικού αερίου, σύνδεση ενεργειακού δικτύου με τα ελληνικά νησιά και διαγωνισμών για την εξερεύνηση υδρογονανθράκων σε διάφορες περιοχές της χώρας μας.
Το γραφείο μας συμβουλεύει και παρέχει πλήρη νομική υποστήριξη σε εταιρίες που έχουν το κέντρο των ζωτικών τους συμφερόντων είτε στην Ελλάδα είτε στη Γερμανία και που δραστηριοποιούνται ήδη ή σκοπεύουν να αναπτύξουν επιχειρηματική δράση στον Τομέα του Τουρισμού στην Ελλάδα. Οι συνεργάτες μας με άριστη γνώση του νομικού πλαισίου που διέπει το εμπορικό και εταιρικό δίκαιο της χώρας μας διεκπεραιώνουν επιτυχώς τη διαδικασία που απαιτείται για την ίδρυση εταιρείας που δραστηριοποιείται στον κλάδο του Τουρισμού.
Μάλιστα, εν αναμονή του νέου αναπτυξιακού νόμου, το γραφείο μας γνωρίζοντας άριστα τις δυνατότητες που προσέφεραν, οι αναπτυξιακοί νόμοι του 2004 και του 2011, όπως τροποποιήθηκαν και με μεταγενέστερους νόμους, παρέχει πλήρη νομική αρωγή ενεργώντας τις απαιτούμενες ενέργειες για την χορήγηση άδειας για στρατηγικής σημασίας επένδυση στον τομέα του Τουρισμού (π.χ. υποβολή αίτησης για την υλοποίηση του εκάστοτε επενδυτικού σχεδίου στον αρμόδιο φορέα, διερεύνηση δυνατότητας λήψης τραπεζικού δανεισμού και δυνατότητας λήψης όλων των εγκρίσεων, αδειών από τους εκάστοτε αρμόδιους φορείς, υποβολή όλων των απαιτούμενων δικαιολογητικών).
Χορήγηση άδειας διαμονής στην Ελλάδα λόγω αγοράς ακινήτων ή στρατηγικής επένδυσης
Η ρύθμιση αφορά πολίτες χωρών που δεν είναι μέλη της Ευρωπαικής Ένωσης. Η ελάχιστη αξία ακινήτου πρέπει να είναι 250.000 ευρώ. Η αξία των 250.000 δεν αφορά μόνο αγορά ακινήτου αλλά ή χρονομεριστική μίσθωση τουλάχιστον δεκαετούς διαρκείας ή μίσθωση ξενοδοχειακών καταλυμάτων ή τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα, τουλάχιστον δεκαετούς διαρκείας.